Skąd pochodzi tradycja dzielenia się opłatkami

Większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkiem. Ten biały, cienki kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, bowiem chleb przecież jest jednym z podstawowych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Taka tradycja narodziła się dawno temu, ponieważ już w pierwszych wiekach naszej ery, gdzie stała się symbolem komunii duchowej. Z upływem czasu opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób które z różnych powodów nie mogły uczestniczyć we mszy, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.

Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w Polsce, lecz również chociażby we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Same oplatki mają formę bardzo cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, wypiekane dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, aby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i takie też najczęściej pojawiają się na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych dodatków.

Z dobrze wymieszanej masy formuje się cienkie płaty, które wypiekane są następnie w piecu przez kilka minut, a potem cięte i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Normalne opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do któregoś z kościołów.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz